29.07.2019
Сподели: 1
  • Facebook
6442

Как да научим детето да помага в къщи

Много родители спорят за задълженията на детето за домакинската работа. Някои хора мислят, че не е необходимо да отнемате детството от децата и да ги натоварвате с ненужна работа. В края на краищата, още в детската градина вече има много допълнителни часове, а през учебните години няма време за игри и отдих. Други са убедени, че домашните задължения на детето го научават да работи, формират самостоятелност и отговорност. Освен това, запознавайки се със света на домакинството като дете, то няма да има въпроси за това как да обели картофите или да изглади ризатаси като възрастен. Ще бъде готово за всичко.

Как да научим детето да помага в къщи

Защо са важни домашните задължения за малките деца?

Разбира се, едно дете не може да върши същата работа като възрастен. Необходимо е да му се дават задачи според възможностите му. Семейните отговорности на децата са важни поради следните причини:

  1. Помоща в домакинството изгражда знания и умения у децата, които ще им бъдат полезни в зряла възраст.
  2. Когато на детето е възложена задача, то развива отговорност за действията си. Ако не успее, ще знае какво означава да работиш върху грешките си.
  3. Има мнение, че човек няма да разбере как се случват нещата, докато не опита сам. По същия начин децата остават в неведение за това колко усилия се изразходват за вечеря и за да е чист апартамента, докато сами не го изпитат. След като научат колко трудно е да се поддържа домакинство, децата ще започнат да уважават родителите за работата си.
  4. Ако детето успее да изпълни поне една малка домакинска задача, това може да е причина за гордост. Дори и за малко постижение, хвалете детето, а след това следващия път то ще поеме работата с още по-голямо усърдие.
  5. За да изпълняват определени задължения, децата използват логическо и образно мислене, памет, фантазия. Тоест, развиват се интелектуалните способности на детето.

    Как да научим детето да помага в къщи

  6. Даването дори и на малка задача на детето (например, миене на съдове или метене на пода), родителите ще освободят време за себе си и за почивката си.
  7. Когато синът или дъщеря ви помагат в домакинството, те се учат да работят в екип. Това умение е много важно за бъдещето на всеки човек. В училище, в университет, на работа, винаги ще трябва да се присъедините към нов екип и да се научите да работите с други хора. Ще бъде чудесно, ако това обучение започне в детството със семейството, когато разпределението на отговорностите става по време на подготовката на вечерята. Дететео измива зеленчуците, мама нарязва салата, татко приготвя месото.
  8. Когато детето ви се отегчава, най-добрият вариант е да го привлечете в домакинството. В крайна сметка, това е много по-добре, отколкото следващия час да прекара зад телевизора или компютъра.
  9. Домашните отговорности също формират качества като честност и точност. На първо място, чакаме детето да направи всичко както трябва, без да хитрува. И второ, ние му задаваме срок за изпълнение на зададената задача, който то трябва да спази. Например, да почисти стаята си преди вечеря.

Как да научим детето да помага в къщи

Как да научим детето да поема помага в къщи?

Най-добрият начин да привлечете децата в домакинската работа е да направите така, че да прилича по-малко на работата. Следните съвети ще ви помогнат, за да мотивирате детето си да изпълнява задълженията си:

  • Кажете на детето какво трябва да прави подробно и ясно. Дайте ясни инструкции.
  • Дайте му задачи, които то може да изпълни. Няма как петгодишния ви син да изглади завивките, а седемгодишната ви дъщеря да приготви вечеря. Дайте на всички задача според възможностите им.
  • Постоянно хвалете детето за правилното и усърдно изпълнение на задачите.
  • Подкрепете детето. Ако се нуждае от помощ - не отказвайте. В крайна сметка, на колкото повече умения го обучите, толкова повече той ще ви помага в бъдеще.
  • Измислете система за възнаграждение. В края на всеки месец детето може да получи малък подарък в зависимост от това колко добре е работило. Но не забравяйте, че развитието на жизненоважни умения остава на първо място, а не наградата. Детето трябва да разбере, че изпълнението на домакински задължения ще му помогнат в бъдеще. То трябва да ги прави не за подарък, а за придобития опит.

    Как да научим детето да помага в къщи

  • Напишете работен график с вашия син или дъщеря. Това ще научи децата да бъдат акуратни и точни. Дневната рутина ще помогне на детето да следи какво да прави и да го прави навреме.
  • Въведете разнообразие в изпълнението на домашните задължения. Не е необходимо задачата на детето винаги да е изхвърлянето на боклука. Може един ден да помогне в кухнята, друг ден да почисти стаята си, на третия – да измете пода.
  • Не давайте на детето много задачи едновременно. В крайна сметка то помага в къщи, не работи тежък труд. Всичко трябва да бъде умерено. И не забравяйте да му кажете "Благодаря" в края. Детето трябва да разбере, че родителите са благодарни за помощта му и оценяват това, което прави.