07.06.2020
Сподели: 0
  • Facebook
5577

ОБУЧЕНИЕ ЗА СКОРОСТНО НАРЕЖДАНЕ НА КУБЧЕТО НА РУБИК – КАКВА Е ПОЛЗАТА

Кубчето на Рубик е най-известният пъзел от миналия век. Почти във всяко семейство се намираше по един такъв, а всеки един тинейджър се беше докосвал с известна доза страхопочитание до този пъзел. Днес той отново се връща към предишната си популярност, а по цял свят вече се провеждат най-разнообразни по същността си състезания  за неговото бързо сглобяване. Много родители обръщат внимание на курсове, учещи децата на ефективно подреждане на пъзела. В следващите редове нека поговорим за него и това какви са ползите от такива занимания.

Школата на рубик

Кубът на Рубик е изобретен и проектиран от архитекта и скулптор Ерно Рубик през 1970 година. Години по-късно се превърна и в най-популярния пъзел на ХХ век. Отначало родителите и учителите възприемаха кубчето на Рубик като по-нестандартна, но при все това обикновена играчка, която отвличаше вниманието на децата от ученето. По-късно този пъзел спечели умовете на милиони хора по света. Към днешна дата сглобяването на кубчето на Рубик е най-популярният вид интелектуален спорт. Вече съществуват десетки национални асоциации, както и световни, които регулярно  провеждат състезания, поддържат своя класация на постижения на спортистите. Година след година отдадените “Рубик” атлети подобряват рекорд след рекорд със спиращи дъха умения и откровено казано объркващи нетренираното око техники на подреждане.

Много родители, гледайки невероятните постижения при решаването на този триизмерен пъзел, мислят по какъв най-подходящ начин да приучат и наследниците си към упражнения за сглобяването му. Разбира се, в ерата на високите технологии можете съвсем сами да овладеете това умение. Но занятията получавани през интернет са времеемки и поради еднообразието си могат и често се случва да отегчават децата. Загубата на интерес води до най-логичния рефрен в репертоара -“искам друга игра,  тази ми писна”. Това е и основната причина да се посещават специални курсове, които преподават спийдкюбинг (speedcubing, от английски speed - скорост, cube - куб) за бързо сглобяване на кубчето на Рубик. Подобно обучение не само позволява постепенно овладяване на различни алгоритми за решаване на пъзела, но и развива много полезни фини и интелектуални умения.

Обучение за скоростно нареждане на кубчето на рубик – каква е ползата

Какво развива кубчето на рубик у децата

Кубът на Рубик е уникален пъзел. В допълнение към факта, че сглобяването му е доста интересно и завладяващо занимание, той развива достатъчно на брой полезни умения и качества, с които всяка задача ще звучи като преодолимо препядствие за детето:

Концентрация (и характер)

Решаването на такъв сложен пъзел изисква изключително внимание и постоянство. При такава дейност детето придобива способността да се концентрира върху решаването на конкретен проблем. Това има положителен ефект върху ученето в училище, където концентрацията е много важна, както при изпълнение на задачи, така и при научаване на новата тема на урока.

Памет

Добрата памет в съвременния живот е просто необходима. Колкото по-добра е, толкова по-лесно ни се удава учението или работата. Важно е паметта да се развива от детството и кубът на Рубик се справя с тази задача по перфектен начин. За да реши пъзела, детето трябва да запомня много различни подходи и алгоритми, имайки предвид необятността на пъзела. По този начин всички видове памет се подобряват значително, пренасяйки уменията и за целите на училищния курикулум

Скоростта на реакция

Ако в началото на занятията учениците просто искат да решат “невъзможния” пъзел поне веднъж, то в последствие започват да се стремят да го решат за възможно най-кратко време. Постепенно времето между вземането на решение кой ред да се премести и с каква комбинация от действия намалява. След завършване на курса за обучение се развива почти моментална скорост на реакция.

Стратегическо мислене

Елегантността в подходите за подреждането на кубчето се крият в стотиците варианти за подреждането му. С времето детето се научава да използва различни техники и в зависимост от ситуацията подбира най-добрите. Това формира неговото стратегическо мислене: способността да се изгради тактика за много движения напред, незабавна оценка на моментно разпределение на блоковете, избиране на най-краткия път за подредба.

Фина моторика (фини двигателни умения)

За да сглобите пъзела, трябва да извършите огромен брой механични действия. Системното придвижване на блоковете нагоре и надолу, наляво и надясно, постепенно увеличава скоростта. Движенията стават калибрирани, флуидни и автоматични. Така се развива не само мобилността на пръстите, но и умението за перфектен контрол вурхъ тях. Сръчността в ръцете е безценно качество.

Обучение за скоростно нареждане на кубчето на рубик – каква е ползата

Пространствено мислене

За да се разреши този пъзел скоростно е нужно да се развие умението за ментална проекция. Това подобрява пространственото мислене. Когато е добре развито, човек успява да се справи по-лесно с геометричните и техническите проблеми. Нямаме кристална топка, за да знаем каква професия ще избере детето, но ако тя е пряко или косвено свързана с визуализацията, занятията за скоростно нареждане на кубчето в детска възраст ще му дадат завидно добра база за подобно начинание.

Логика и анализ

Установяване на причинно-следствените връзки, подборът на правилната последователност от действия, бърз анализ на ситуацията и вземане на правилно решение са само част от това, за което отговаря логическото мислене. При сглобяването на кубчето на Рубик се използват и развиват всички тези умения, което води до по-добро разбиране и развитие, както на точните, така и на хуманитарните науки.

Ползата от кубчето на рубик за децата

Освен многостранното развитие на интелектуалните способности, нареждането на кубчето на Рубик носи със себе си и много други положителни влияния. Основното от тях с право може да се счита за намаляване на нивото на стрес при децата. Съвременните ученици усвояват огромни количества информация, учебната програма изисква сериозно натоварване. Поради тази причина децата често са подложени на стрес, което не винаги има най-добрия ефект върху тяхната формираща се психика. Механичните действия по време на сглобяването на пъзела “разсейват” и успокояват детето. Съвременните спинъри, както и броеници, познати ни от древността, работят на същия принцип.

По време на решаването на пъзела детето се научава да преодолява интелектуални трудности непосилни за него до този момент, но когато успее, придобива увереност в собствените си способности. Особено забележимо е как самочувствието се повишава при по-скромните и тихи деца. Целенасочеността е качество, което е трудно да се внуши на дете, а в този случай у самото дете се пробужда желанието за постигане на целта с цената на упорство и повторение.

Друга положителна особеност на занятията за сглобяване на кубчето на Рубик е подобряването на речта, защото същото полукълбо на мозъка, което отговаря за двигателните умения е отговорно и за речта.

Обучение за скоростно нареждане на кубчето на рубик – каква е ползата

Курсове за скоростно редене на кубчето на рубик

Обучението за нареждане на кубчето на Рубик може да започне от най-ранна възраст, но експертите препоръчват да започнете занятия не по-рано от шест до седем години. По това време мозъкът на децата вече е в състояние да решава логически проблеми.

Когато избирате курсове за скоростно нареждане на кубчето, трябва да обърнете внимание на методиката на обучение. Такива занятия трябва да се провеждат според определена програма, която включва различни тактики и начини за сглобяване на пъзела. В крайна сметка, последователният подход ви позволява да постигнете реални резултати.

За по-малките ученици, занятията трябва да се провеждат в игрова форма за да не се отегчават от обучението. За да може учителят да обърне внимание на всеки ученик, е необходимо да обучава децата в малки групи.

Има много различни курсове, в които децата ще бъдат научени как да нареждат този прекрасен пъзел. Занятията за скоростно нареждане на кубчето на Рубик в Академия за развитие на интелекта АМАКидс се водят от опитни треньори, които ще помогнат да детето да овладее нареждането на пъзела. Тук учениците ще придобият много полезни умения и способности, които ще им бъдат помогнат както в училище, така и в зряла възраст.